حسین بن حوشب

از دایره المعارف فرق اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۲۳:۴۶ توسط Admin (بحث | مشارکت‌ها)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

ابوالقاسم حسین بن فَرَج بن حوشب بن زادان کوفی از بزرگان اسماعیلیه است. وی که نامش را برخی حسین بن حوشب و برخی رستم بن حسین بن حوشب ضبط کرده اند، در سال 230هجری قمری در کوفه تولد یافت. وی از نوادگان عقیل بن ابی طالب بوده و ابتدا بر مذهب شیعه اثنی عشریه مشی می کرده است. قاضی نعمان، وی را حسن بن فرح بن حوشب معرفی کرده است.

وی که مشهور به فقه و حدیث بوده، پس از چندی به وسیله حسین بن احمد ملقّب به عبدالله الرضی به عقیده اسماعیلیه گرویده و پس از چندی در سال 267 هجری قمری به عنوان داعی اسماعیلی به یمن ارسال می گردد. وی در آن جا دو سال دعوت مخفی داشته و در سال 270هجری قمری، دعوت خویش را آشکار می کند و جمع کثیری نیز به او می پیوندند. پس از آن، وی مورد هجوم لشگریان حکومت وقت واقع شده و در جنگ های پی درپی، پیروز می شود. این امر، نفوذ او را گسترش داده و وی را موفق به تأسیس مدارس علمی و تشکیل حکومتی محلی در صنعاء یمن می کند. وی پیش از مرگ، هیچ یک از فرزندانش را به عنوان جانشین انتخاب نکرده و این امر را به عهده عبیدالله مهدی خلیفه فاطمی (م: 322هـ. ق) می گذارد. ابن حوشب در سال 303هجری قمری در یمن وفات یافته است. وی را منصور یمن لقب داده اند. [۱].


پانويس

  1. . اعلام الاسماعیلیة، مصطفی غالب، ص233 / دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج3، ص377 / رسالة افتتاح الدعوة، قاضی نعمان، ص32 / عبیدالله المهدی امام الشیعة الاسماعیلیة و مؤسس دولة الفاطمیة، حسن ابراهیم حسن