ازمیر
ازمیر یکی از شهرهای ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه بعد از استانبول و آنکارا از لحاظ بزرگی و دارای موقعیت ممتاز بعنوان شهری تجاری، صنعتی و بندری. جمعیت آن طبق آخرین سرشماری در سال ۲۰۰۸ میلادی ۳٫۷۳۹٫۳۵۳ نفر میباشد. این شهر در ساحل دریای اژه قرار دارد. همه ساله ازمیر میزبان تعداد زیادی نمایشگاه و کنگرههای مختلف صنعتی، تجاری و علمی است. دانشگاههای معتبری در این شهر وجود دارد که از جمله بارزترین آنها میتوان به دانشگاه صنعتی ازمیر اشاره نمود که رشتههای فنی و مهندسی در آن تدریس میشود. ازمیر یکی از جاذبههای توریستی ترکیه نیز به حساب میآید.سراسر جنوب ازمیر دارای سواحل زیبای ماسهای، آثار تاریخی متعدد از دورههای پیشین همانند شهر تاریخی افس یکی از بزرگترین و زیباترین شهرهای باستانی در دنیا و آبهای معدنی در سواحل چشمه، شهر باستانی ترووا و ... همه ساله تعداد کثیری توریست علاقهمند به دریا و آثار تاریخی را به خود جلب مینماید. کلمه ازمیر در گویش قدیمی لین Smurne و زبان آتنی قدیم Smyrna نوشته میشد. اکنون نیز یونانیها این شهر را بنام Simirni میشناسند.
محتویات
تاریخ
عصر مفرغ: ۶۵۰۰ تا ۱۰۵۰ قبل ار میلاد مسیح
محل شهر قدیمی ازمیر در منطقه فعلی بورنووا واقع شدهاست و در حفاریهای باستانشناسی که اخیراً انجام شدهاست تاریخ سکونت در این شهر به ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد میرسد که به دوران قبل از تمدن ترووا میرسد.
عصر آهن: ۱۸۰۰ تا ۱۲۰۰ قبل از میلاد
در این دوره با حضور تمدن هیتیها در این منطقه و تا زمان تمئن ترووا یعنی تا ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد خط و کتابت در این منطقه وجود داشتهاست که با هجوم اقوام بالکانی به این منطقه و منسوخ شدن خط در این دوره سراسر آناتولی مرکزی و غربی مجدداً در ورطه تاریکی فرو میرود. و این تاریکی تا زمان روی کار آمدن شاهان محلی Frigya در ۷۳۰ قبل از میلاد ادامه داشتهاست. عصر آهن تا سالهای ۶۵۰ قبل از میلاد ادامه داشتهاست.
عصر طلایی: ۶۵۰ تا ۵۴۵ قبل از میلاد
نزدیک به یک قرن دروان طلایی ازمیر قدیم بودهاست. در این دوران تحت رهبری میلوتوس مناطق مصر، سوریه و لبنان تحت سیطره آنان در آمد. در مناطق سواحل درای سیاه و دریای مرمره کلونیهای انسانی تاسیس و با پیشرفت روز افزون این تمدن به رقابت با تمدن یونان شرقی پرداخته و در بسیاری موارد از آن پیشی میگیرد. بعدها با فتح ازمیر توسط امپراطوری پارس در اواسط قرن ۶ قبل از میلاد این شهر رونق خود را از دست میدهد.
عصر زوال: ۵۰۰ تا ۳۰۰ قبل از میلاد
با ترک شدن معبد آتن این شهر به مدت ۲۰۰ سال در خاموشی و انزوا به سر برد. چنین به نظر میرسد که این منطقه و سراسر منطقه آناتولی و شهرهای Iyon'i هیچ پیشرفتی نداشته و در مدت ۴۰۰ سال ازمیر شاهد اضمحلال خود بودهاست. در حدود ۳۰۰ سال قبل از میلاد شاهد تولد ازمیر جدید در دامنههای کادیفه کاله هستیم.
عصر امپراطوری رم: ۳۳۳ قبل از میلاد تا ۳۹۵ بعد از میلاد
بعد از سقوط پاسارگاد توسط اسکندر مقدونی در سال ۳۳۳ قبل از میلاد تمدن یونانی و سرزمینهای شرقی وارد یک دوره رفاه گردید. شهرها شروع به بزرگ شدن نمودند. شهرهای İskenderiye, Rodos, Bergama, Efes هر کدام دارای جمعیتی بالغ بر ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ نفر شدند. با این افزایش جمعیت دیگر ازمیر آن شهر کوچک در دامنههای کادیفه کاله نبود و به سرعت بزرگتر میشد.
دوران امپراطوری بیزانس
پس از پایان دوران امپراطوری رم عصر بیزانس آغاز میشود. در اوایل این دوره عربها، سلجوقها و سایر ملل برای فتح ازمیر جنگهایی با یکدیگر داشتند که نهایتاً در سال ۶۷۲ میلادی اعراب موفق به فتح ازمیر به قصد ایجاد پایگاهی برای حمله به استانبول گردیدند. بین سالهای ۱۰۷۶ تا ۱۳۹۸ ازمیر صحنه قدرتنمایی سلجوقیان، شوالیههای رودوس و مغولها بودهاست.
دوران امپراطوری عثمانی
این شهر سالها زیر سلطه یونانیان و بلغارهای ارتودوکس بوده که در نهایت ترکان عثمانی برای چندمین بار آن را تصرف میکنند. تا پیش از تشکیل جمهوری ترکیه، بیشینه باشندگان این شهر یونانی بودند اما پس از کشتار ازمیر و مهاجرت اجباری یونانیان، ترکها در اکثریت قرار گرفتند.
نقاط دیدنی ازمیر
- قلعه کادیفه کاله: با نام قدیمی پاگوس یادگاری از آمازونها و قرن چهارم قبل از میلاد بوده و در دورههای امپراطوری یونان، رم، بیزانس و عثمانی دستخوش تغییراتی گردیده است و با ۱۸۶ متر ارتفاع قرنهاست که نگهبان دائمی شهر ازمیر و دریای اژه میباشد. این قلعه در زمان اسکندر مقدونی توسط یکی از ژنرالهای او بنام لیسماکوس دوباره سازی گردید که آثار آن تا به امروز باقیست.
- آرامگاه هخامنشی با شباهت بسیار زیاد به آرامگاه کورش بزرگ در فوچا