محلات

از دایره المعارف فرق اسلامی
پرش به: ناوبری، جستجو

شهر مَحَلّات یکی از خوش آب و هواترین شهرهای ایران است. این شهر در جنوب باختری تهران و در فاصله ۲۶۲ کیلومتری آن قرار داشته و یکی از شهرستان‌های استان مرکزی محسوب می‌شود که در جنوب شرقی آن واقع گردیده‌است. شهر محلات از طرف شمال به قم و آشتیان، از طرف جنوب به اصفهان و گلپایگان، از طرف غرب به خمین و اراک و از طرف شرق به دلیجان محدود می‌باشد. این شهر به واسطه مزارع بزرگ پرورش گل، نبود آلودگی هوا به القابی مانند هلند ایران و بهشت افسانه‌ای و شهر گل ها[۱] شهرت یافته‌است.

محلات به عنوان بزرگ‌ترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیرکشت گل[۲]، مهد پرورش گل و گیاهان زینتی در کشور[۳]، پایلوت گل‌کاری کشور[۴] است و رتبه اول را از لحاط تنوع تولید گل در کشور[۵] داراست. محلات دارای منابع متعدد و غنی معادن سنگ زینتی،معادن سنگ تراورتن و مرمریت میباشد که از لحاظ کیفیت در دنیا کم نظیر است.

نامگذاری

این شهر را به آن جهت که متشکل از محله‌های گوناگونی با فرهنگ‌های مختلف بود، «محلات» نامیدند.[۶]

تاریخچه

منطقه محلات در روزگار هخامنشیان بخش کوچکی از ایالت ماد به شمار می‌رفته‌است. وجود آثار باستانی آتشکده آتشکوه نشان می‌دهد که از زمان ساسانیان منطقه محلات و خصوصا دره رودخانه قمرود محل استقرار جمعیت بوده‌است. از دوران اسلامی این منطقه جزو ایالت جبال بود و از زمان سلجوقیان تا قاجاریه جزو منطقه عراق عجم شد. بر اساس کتیبه‌های موجود مربوط به هخامنشیان از محلات با عنوان ورکان نام برده شده‌است و بر اساس قدیمی ترین نام مربوط به محلات همان ورکان می‌باشد.[۷] محلات همان گونه که از نام آن پیداست جمع محله و احتمالا منظور روستاهایی است که محلات از آن‌ها تشکیل شده‌است. روستاهای پیل پایان، ریوکان، زنجیردان و گوشه. همین‌طور در گذشته به محلات «سایرالبلوک» نیز گفته می‌شده چرا که در آن زمان محلات در نقشه از بلوک‌های قم و کاشان نبوده‌است.[۸] محلات زادگاه مشاهیر و مفاخر بسیاری همچون صدرالاشراف محلاتی از رجال و شخصیتهای اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی-خاندان خسروانی(شهاب و بیژن)و صدر-شهید شیخ فضل اله محلاتی نماینده امام در سپاه-مهندس روحانی فرزند شیخ فرزانه آیت اله آقای روحانی محلاتی - سیاح محلاتی-و بسیاری دیگر از مفاخر و مشاهیر ملی می باشد.برای اطلاعات بیشتر به کتاب مفاخر و مشاهیر محلات مراجعه گردد.

آثار باستانی

  • چنار بیش از ۱۱۵۰ ساله در شهر محلات واقع در میدان چنار شهر محلات
  • امامزاده یحیی ع و امامزاده فضل‌ ع واقع در خیابان قندی محلات علیا
  • حمام قدیمی عرش محلات (مکان فعلی اداره گردشگری و میراث فرهنگی)واقع در خیابان سرچشمه
  • روستای آتشکوه و آتشکده باستانی واقع در این روستا
  • بنای قدیمی امامزاده ....درمحلات سفلی
  • اسیاب های ابی محلات

منابع

الگو:پانویس
  1. الگو:یادکرد وب
  2. الگو:یادکرد وب
  3. الگو:یادکرد وب
  4. الگو:یادکرد وب
  5. الگو:یادکرد وب
  6. الگو:یادکرد
  7. الگو:یادکرد وب
  8. الگو:یادکرد وب