سیاستها و رهنمودها
آثار نگاشته شده در حوزه فِرَق، گاه نسبت هایی را به برخی فرقهها میدهند که خالی از مسامحه نیست و قابل تأمل و حتی شکبرانگیز است. از سوی دیگر فرقهنگارانی نیز هستند که به نیت پاکسازی افکار و آثار نامطلوب بد گذشتگانشان، از در توجیه درآمدند و آن آثار و افکار را به گذشته ایشان مربوط دانستند و به نوعی آنها را بی اهمیت تلقی کردند؛ در حالی که در بررسیهای تاریخی، حال و گذشته نداریم؛ و هر دو به یک اندازه در امر پژوهش مهم است.
علاوه بر این، در حوزه فرق، جز فرقههای بسیار مشهور که میتوان به منابع خوبی در رابطه با آنها دست یافت، آثار فرقههای غیرمشهور، یا از میان رفتهاند و یا مدافعی در طول تاریخ نداشتهاند و به آنها بیشتر از دید یک فرقه تاریخی از میان رفته توجه شده است، این رفتار نیز خود نوعی یکجانبه نگری در فرقهپژوهی است.
اما این دائرة المعارف سعی می کند نگاه منصفانه تری داشته باشد و در این مسیر از همه محققان برای گسترش و به روز رسانی پژوهش های پیرامون فرقه پژوهی، با رعایت قوانین ویکی استقبال می کند:
- یکم: این ویکی «فرقه» را گروهی می داند که کتاب ها و منابع حوزه فرق تا پنجاه سال پیش (حداکثر تا آغاز قرن پانزدهم قمری) آنها را فرقه نامیدهاند. بنابراین مقالات فقط می تواند به این فرقه ها بپردازد.
- دوم: لازم است ارائه اطلاعات چه برای معرفی یک فرقه جدید یا ویرایش اطلاعات فرق گذشته توسط پژوهشگران حتما با ارائه منابع فرقه شناختی صورت گیرد که از سابقه تاریخی برخوردار هستند؛ تا بتوان به آنها به دیده تاریخی نگریست. به همین خاطر، فرقهسازیهای برخی آثار که اخیراً نوشته شدهاند و بیشتر در جهت تخریب بوده است و اطلاعات علمی در آنها مشاهده نمی گردد، در این دانشنامه آورده نمی شود.
پیرامون حق تکثیر نیز، دانشنامه فِرق اسلامی، که امیدوار است بتواند فضای جامعی را برای گردآوری پژوهش های مرتبط با فِرَق و مذاهب شکل دهد، لازم می داند رعایت حق تکثیر را به پژوهشگران و مخاطبان توصیه نماید، بنابراین:
- سوم: نقل مطالب از دانشنامه، منوط به ذکر نام «دانشنامه فِرق اسلامی» و یا اجازه کتبی از مدیریت سایت خواهد بود. همچنین با توجه به تصویب قانون جرائم رایانه ای در ایران و بر اساس ماده 12 فصل سوم قانون جرائم رایانه، هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
- چهارم: لازم است مطالبی که در ویکی فرق قرار می گیرد، تحت مالکیت معنوی نباشد و صاحب اثر، اجازه انتشارِ آزاد آن را فراهم کرده باشد.
همکاران شما در دانشنامه فرق اسلامی