سوریه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دایره المعارف فرق اسلامی
پرش به: ناوبری، جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''جمهوری عربی سوریه''' کشوری در جنوب غرب آسیا و در کنار سواحل شرقی دریای مد...» ایجاد کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
'''جمهوری عربی سوریه''' کشوری در جنوب غرب [[آسیا]] و در کنار سواحل شرقی [[دریای مدیترانه]] است. این کشور از شمال با [[ترکیه]]، از شرق با [[عراق]]، از غرب با [[لبنان]] و دریای مدیترانه و از جنوب با [[اردن]] و [[فلسطین]] همسایه‌ است.<ref name="syriatourism">[http://www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=116 مرزهای جغرافیایی جمهموری عربی سوریه]</ref><ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sy.html CIA - The World Factbook - Syria<!-- عنوان مولد بالبوت -->]</ref> [[دمشق]] پایتخت سوریه و [[حلب]] بزرگترین شهر آن است.<ref>[http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2013/01/130129_an_syria_iran.shtml «فتنه شام»؛ نگاه نهادهای ایرانی به بحران سوریه]، بی‌بی‌سی فارسی</ref>
+
'''جمهوری عربی سوریه''' کشوری در جنوب غرب [[آسیا]] و در کنار سواحل شرقی [[دریای مدیترانه]] است. این کشور از شمال با [[ترکیه]]، از شرق با [[عراق]]، از غرب با [[لبنان]] و دریای مدیترانه و از جنوب با [[اردن]] و [[فلسطین]] همسایه‌ است.<ref name="syriatourism">[http://www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=116 مرزهای جغرافیایی جمهموری عربی سوریه]</ref><ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sy.html CIA - The World Factbook - Syria<!-- عنوان مولد بالبوت -->]</ref> [[دمشق]] پایتخت سوریه و [[حلب]] بزرگترین شهر آن است.
  
 
موقعیت سوریه در غرب آسیا و ساحل شرقی مدیترانه در طول تاریخ جایگاهی استراتژیک به این کشور بخشیده‌است.<ref>[http://www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=listpages&subid=119&newlang=ara اطلاعات عمومی دربارهٔ سوریه]</ref><ref>[http://www.syriaatlas.com/the-news/48-syria-info.html معلومات عامة عن سوریا<!-- عنوان تصحیح شده توسط ربات -->]</ref> [[جنگ داخلی سوریه]] از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و موجب ویرانی‌ها و ناامنی‌های گسترده در این کشور شده‌است.
 
موقعیت سوریه در غرب آسیا و ساحل شرقی مدیترانه در طول تاریخ جایگاهی استراتژیک به این کشور بخشیده‌است.<ref>[http://www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=listpages&subid=119&newlang=ara اطلاعات عمومی دربارهٔ سوریه]</ref><ref>[http://www.syriaatlas.com/the-news/48-syria-info.html معلومات عامة عن سوریا<!-- عنوان تصحیح شده توسط ربات -->]</ref> [[جنگ داخلی سوریه]] از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و موجب ویرانی‌ها و ناامنی‌های گسترده در این کشور شده‌است.

نسخهٔ ‏۶ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۰۴:۱۴

جمهوری عربی سوریه کشوری در جنوب غرب آسیا و در کنار سواحل شرقی دریای مدیترانه است. این کشور از شمال با ترکیه، از شرق با عراق، از غرب با لبنان و دریای مدیترانه و از جنوب با اردن و فلسطین همسایه‌ است.[۱][۲] دمشق پایتخت سوریه و حلب بزرگترین شهر آن است.

موقعیت سوریه در غرب آسیا و ساحل شرقی مدیترانه در طول تاریخ جایگاهی استراتژیک به این کشور بخشیده‌است.[۳][۴] جنگ داخلی سوریه از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و موجب ویرانی‌ها و ناامنی‌های گسترده در این کشور شده‌است.

این کشور در گذشته شام نامیده می‌شد. نام کنونی سوریه را فرانسویان پس از فروپاشی عثمانی و مستعمره نمودن این کشور از روی تاریخ کهن این بخش از جهان و آشوریان باستانی بر این سرزمین نهادند.[۵]

از نظر مذهبی حدود ۷۴٪ جمعیت سوریه را مسلمانان سنی، ۱۳٪ علویان، شیعیان دوازده‌امامی و اسماعیلیان، ۱۰٪ مسیحی و ۳٪ دروزی تشکیل می‌دهند. از نظر قومیتی هم اعراب بیش از ۹۰٪ جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند در حالیکه کردها حدود ۹٪ جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند. ارامنه، ترک‌ها، چرکس‌ها و یهودیان مجموعاً کمتر از ۱٪ جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند.[۶]

تاریخ سوریه

سوریه کنونی که در گذشته همراه با کشورهای اردن، لبنان، فلسطین، بخشی از سرزمین شام محسوب می‌شد، سابقه‌ای بس دراز در تاریخ دارد که مورخان، این قدمت را به حدود پنج هزار سال پیش ‍ می‌رسانند. از آنجا که این سرزمین در طول مدت یاد شده، از فرهنگ و تمدن درخشانی برخوردار بوده، آثار و نشانه‌هایی از این تمدن بر جای گذاشته‌است. قبل از تسلط مسلمانان بر این کشور، اقوام مختلفی از جمله: اقوام سامی، اموری، آرامی، مصری، آشوری، بابلی، یونانی، رومی و ایرانی که هر از چند گاهی این کشور را سکونت گاه خویش نموده و یا آن را در معرض تاخت و تاز قرار داده‌اند، نشانه‌هایی از تمدن خاص خویش را برای روزگاران بعدی به یادگار گذاشته‌اند.

در هزاره سوم پیش از میلاد قوم سامی آموری در این سرزمین ساکن و حکومتی در آن تشکیل دادند که تا سال قبل از میلاد دوام آورد. در اواخر قرن یازدهم قبل از میلاد، قوم دیگری به نام آرامی در این کشور مستقر شدند. در سال میلادی، پس از تجزیه دولت روم شرقی و غربی، این کشور جزو قلمرو و شاهنشاهی روم شرقی (بیزانس) گردید. به تدریج استیلای بیزانس بر سوریه ضعیف شد تا اینکه در قرن اول هجری (هفتم میلادی)، در زمان خلافت ابوبکر، خالد بن ولید، مامور تصرف آن گردید. با تصرف شام در سال سیزده یا شانزده هجری به وسیله سپاه اسلام، فرهنگ این دین جدید بر تمدن‌های چندین سده اقوام مذکور غلبه یافت.

در سده‌های پنجم و ششم هجری که با جنگهای صلیبی همراه بود، حکام بسیار مقتدر و دینداری در این کشور بر تخت سلطنت نشسته و پرچم نبرد اسلامی علیه صلیبی‌ها و رومیان را برافراشتند. کسانی چون نورالدین محمود زنگی شهید، سلطان صلاح‌الدین ایوبی کرد سوریه، ملک عادل ایوبی، ملک ظاهر بیبرس البندقداری، سیف الدوله حمدانی و... که نه تنها امور جنگی و نظامی را در راس اقدامات خود قرار داده و به ایجاد پایگاه‌های نظامی، ساخت قلعه‌ها، حفر خندق‌ها و... پرداختند که امروزه وجود صدها اثر تاریخی از آن دوران بیانگر این مدعاست. در سده‌های بعدی، ممالیک و سرانجام ترکان عثمانی پس از استیلا بر این سرزمین، سیاست پیشگامان خود را تداوم بخشیده و ضمن حفاظت و بازسازی آن آثار اسلامی، به احداث بناهای دیگری نیز پرداختند.

پانویس

الگو:پانویس

منابع

  • الگو:یادکرد-ویکی
  • الگو:یادکرد-ویکی
  • نوشتار: اماکن سیاحتی و زیارتی دمشق، نوشته: اصغر قائدان. همچنین ارائه شده در وبگاه غدیر
  • دکتر: شامی، یحیی، (موسوعة المدن العربیة والاسلامیة) ، دارالفکر العربی، بیروت، چاپ سال ۱۹۹۳ میلادی به (عربی).
  • د. الیاس، جبرائیل، الجبور، :(المحافظات السوریة)، اصدار الهیئة العامة للبدیات والمدن، عام ۲۰۰۷ للمیلاد.
  • لبیب، عبدالساتر، (قِصَة الحَضَاراة) ، دارالمشرق، بیروت، چاپ سال ۱۹۹۰ میلادی.
  • مرزهای جغرافیایی جمهموری عربی سوریه
  • CIA - The World Factbook - Syria
  • اطلاعات عمومی دربارهٔ سوریه
  • معلومات عامة عن سوریا
  • روحانی، حسن: آشنایی با کشورهای اسلامی. جلد: ۱. نشر مشعر. تهران: ۱۳۸۸.
  • Syria