پامیر: تفاوت بین نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «{{coord|39|N|72|E|region:TJ_type:mountain_dim:500000|display=title}} {{بدون منبع}} پرونده:USSR-Tajikistan-Peak Communism.jp...» ایجاد کرد) |
جز («پامیر» را محافظت کرد ([ویرایش=فقط مدیران] (بیپایان) [انتقال=فقط مدیران] (بیپایان))) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۷ ژانویهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۰۷:۴۸
پامیر کوهستان بسیار بلندی در آسیای مرکزی است.
قسمت اعظم این سرزمین متعلق به تاجیکستان و قرقیزستان و مابقی جزء افغانستان و پاکستان است. در مشرق به دشتها و ریگزارهای ترکستان چین منتهی شود و در شمال به فرغانه و به مغرب در طول سیلابهائی که آمودریا از آنها تشکیل میشود به پستی میگراید و در جنوب آن رشتهکوه قرهقوروم واقع است.
کوههای پامیر در حدود ۷۰۰۰۰ کیلومترمربع مساحت دارد. ارتفاع این سرزمین که از سطح دریا در حدود ۴۰۰۰ متر است باعث سختی آب و هوای آن شدهاست چنانکه زمستان در این منطقه هفت ماه طول میکشد و تنها در یک ماه (ماه ژوئیه) شبها شبنم نمیباشد و حرارت روزها گاه به ۷۰ درجه میرسد. پامیر هوائی خشک دارد و باران و برف در آن بندرت میبارد. بادهای آن بسیار سرد است ولی شدید نیست لکن با خشکی آب و هوا دریاچههای متعددی در آنجا هست که برخی وسیع باشد لیکن آب این دریاچهها روبه نقصان است چنانکه بعضی بکلی از میان رفتهاست. از جمله دریاچههای آن قرهکول با ۳۰۰ هزارمترمربع مساحت و ساریگول با ۴۲۶۷ مترمربع مساحت است.
غالب رودهای پامیر بهطرف مغرب یعنی آمودریا که به دریاچه آرال میریزد جاریست و بقیه بهطرف شرق یعنی رود تاریم متوجهاست.
کوه مرتفع پامیر موسوم به تغارمه ۷۸۹۹ متر ارتفاع دارد.
ظاهراً سکنهٔ فعلی هند و ایران از این معبر گذشته و در این دو مملکت سکنی گزیدهاند. از جبال مهمی که از این عقدهٔ کوهستانی آغاز میشود در شمال، رشتهکوههای تیانشان است که از حوالی سمرقند تا داخلهٔ ترکستان چین امتداد دارد و در جنوب کوههای کوئنلُن و قراقروم و هیمالیا که همه بموازات یکدیگر از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارند و از درههای مابین آنها هر یک رودی جاری است. در جانب غربی این نجد دو رشتهجبال از پامیر آغاز میشود یکی سلسلهٔ جبال هندوکوه یا هندوکش و دنبالههای آن یعنی کوهبابا و سپیدکوه و سیاهکوه و کوههای شمال خراسان. دیگر سلسلهٔ سلیمان که در امتداد رود سند بجهت جنوب ممتد میشود و به بلوچستان و سواحل اقیانوس هند میانجامد و راههای اصلی سرزمینهای مجاور نجد پامیر یعنی افغانستان و پنجاب و ترکستان و کاشغر و ایران همه از میان همین سلسله کوههاست.
زبانهای پامیری
زبانهای پامیری از شاخه زبانهای ایرانی شرقی از خانواده هندواروپایی هستند. زبانهای رایج در کوهستان پامیر و پیرامون آن عبارتاند از: زبان شغنانی، وخی، آرموری، روشانی، برتنگی، اشکاشمی، یزغلامی، پراچی، یدغا، مونجی و سریکولی.[۱]